Wrong shortcode initialized

/20
30

Imate 300 sekunda za završiti cijeli kviz, nakon isteka tih 5 minuta kviz se automatski završava.


Splitski kviz

Provjerite koliko znate o Splitu, Splićanima i splitskim kolektivima.

1 / 20

Kako se zvala strip revija koju je od 1973. izdavala Slobodna Dalmacija, a s vremenom je ukupno izašlo 65 brojeva iste?

2 / 20

Postao je velemajstor sa 18 godina što je hrvatski rekord. Kako se zove ovaj Splićanin i drugi Hrvat u povijesti koji je postao šahovski prvak Europe i to 2018. na prvenstvu u Gruziji?

3 / 20

Kakvo je stanje u naslovu prvog studijskog albuma splitske grupe Magazin?

4 / 20

Koji gospodin je bio predsjednik Hajduka najduže, čak punih 10 godina?

5 / 20

Antonio Bajamonti smatra se zasluženo najvećim gradonačelnikom kojeg je Split ikad imao i vjerojatno jedinim gradonačelnikom koji je u politiku ušao kao bogatun, a izašao kao siromah. Splitom je vladao punih dvadeset godina, ali kojih dvadeset godina?

6 / 20

Za vrijeme vojne službe u današnjoj Belgiji, u jednoj krčmi poslužiteljica Drijada budućem rimskom caru Dioklecijanu proriče da će zasjesti na prijestolje ako ubije jednu životinju. Nakon mnogo godina službe i sumnjive smrti cara Numerijana, rješava se najvećeg konkurenta za prijestolje Arija Flavija Apera i od svojih legija biva proglašen carom. Aper na latinskom naime je ime baš te životinje o kojoj je proročica pričala. O kojoj životinji je riječ?

7 / 20

Hajduk je dva puta u svojoj povijesti igrao polufinala europskih natjecanja i oba puta je izbačen od engleskih klubova. Jednom Leeds United, a jednom Tottenham Hotspur. O kojim godinama je tu riječ?

8 / 20

Koji nadimak nosi kuća na Poljani Grgura Ninskog (inače nekadašnji oratoriji susjedne crkve), za čije se rušenje već više od pola stoljeća zalaže dio povjesničara i konzervatora i to sve s ciljem otkrivanja pogleda na najznačajniju zgradu Dioklecijanove palače, velebnu Papalićevu palaču?

9 / 20

"..., a da stvar bude gora, dobio sam i poziv za vojsku. Čisti užas! Bio sam izvan sebe, posve neuračunljiv...Na kraju sam prošao šest komisija prije negoli su me oslobodili. Moj nervni slom nije bio gluma: doslovno sam pukao od same pomisli da ću se ošišati, da će me zatvoriti u kasarnu i uzeti mi sve što sam želio u životu." Tko je ovako komentirao svoje životne priče iz 1989. godine?

10 / 20

Koje je godine objavljeno prvo izdanje „Slobodne Dalmacije“?

11 / 20

Kako se zvala sredozemna medvjedica, maskota Mediteranskih igara u Splitu 1979. godine?

12 / 20

LZ 127, krsnog imena Graf Zeppelin pojavio iznad Splita na svom prvom mediteranskom letu, putnici su bacali dopisnice Splićanima uz molbu da ih odnesu u poštu. Kad se desilo ovo jedinstveno iskustvo za većinu Splićana?

13 / 20

Većini je poznata po dvije velike statue koje možemo vidjeti na pročelju ove zgrade (autora Dujma Penića). Kako se naziva ova stambena petokatnica u Hrvojevoj 12, projektirana od strane Vladimira Šubića, te završena 1933. godine, koja je bila prvi objekt s dizalom u gradu?

14 / 20

Đurđica Bjedov 1968. ušla je u anale splitskog sporta, ta priča je svima manje više poznata. Kako se pak zove njena kćer  koja je pod stijegom "POŠK-Brodomerkura" također godinama bila najbolja plivačica u bivšoj Jugoslaviji i jedna od najboljih u Europi?

15 / 20

Kako se zvao satirički magazin, čiji je nulti broj izašao 1979. godine, a čiji su suradnici između ostalog bili i Miljenko Smoje, Momčilo Popadić i Đermano Senjanović?

16 / 20

Bio je arhitekt češkog porijekla, koji će kao voditelj Općinskog tehničkog-građevinskog odjeljenja u Splitu, obilježiti kasne dvadesete i tridesete godine 20. stoljeća na splitskoj arhitektonskoj sceni. Meteorološki opservatorij na Marjanu, Osnovna škola Dobri-Manuš te hotel Ambasador, samo su neki od njegovih splitskih djela. On je?

17 / 20

U kojem splitskom kvartu možete vidjeti skulpturu posvećenu "našemu tovaru"?

18 / 20

Što stara splitska nona radi s lazanjurom?

19 / 20

Koji splitski glumac je utjelovio „Hrvatka” u seriji reklama za HPB, koje potpisuje redatelj Dalibor Matanić?

20 / 20

Damnatio memoriae nad Dioklecijanom je nažalost uspio gotovo u potpunosti u "njegovom" gradu. Tako osim na frizu u današnjoj katedrali, lik Dioklecijana u Splitu vidljiv je još tek u obliku reljefa na jednoj profanoj zgradi. O kojoj zgradi je riječ?

Your score is

The average score is 56%

0

Quiz on Split

You need to add questions

Your score is