/20
214

Imate 300 sekunda za završiti cijeli kviz, nakon isteka tih 5 minuta kviz se automatski završava.


Splitski kviz

Provjerite koliko znate o Splitu, Splićanima i splitskim kolektivima.

1 / 20

Koliko godina će proći od plasmana splitskih Žutih u prvu košarkašku ligu Jugoslavije, do njihovog prvog finala u europskom Kupu prvaka?

2 / 20

Nakon što su Slaveni i Avari porušili Salonu, njeni preživjeli stanovnici odlaze u Split, ne bi li tamo pronašli utočište. Kako se zvao njihov predvodnik u tom pothvatu?

3 / 20

Kako se zove splitski foto-reporter koji je jedini hrvatski foto-reporter odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, najvišim državnim odličjem za djelovanje u kulturi?

4 / 20

Od 1945. do 2012. jedanaest je ljudi dobilo titulu Počasnog građanina grada Splita. Od tih jedanaest, sedam je s prostora bivše Jugoslavije, jedan je Nijemac, te jedan Austrijanac. Koje nacionalnost su pak preostala dvojica?

5 / 20

Koji političar 1990. godine svečano otvara Europsko atletsko prvenstvo u Splitu?

6 / 20

Koji je datum „Crne subote”, jednog od najgorih dana u splitskoj povijesti, kada je u savezničkom bombardiranju na grada palo oko 750 bombi i poginulo 237 ljudi, od kojih su 227 bili civili?

7 / 20

Kako se prvih 14 godina održavanja Splitskog ljeta zapravo nazivala ta manifestacija?

8 / 20

Osim po proizvodnji obuće, galanterije i auto dijelova, Jugoplastika je bila poznata i po proizvodnji brodica. Pod kojim imenom je poznat jedan od njihovih najpoznatijih brodova, koji se proizvodio u pogonima u Komiži i Gradcu?

9 / 20

Koja dva velika hrvatska glumca koji nisu rođena u Splitu, od 1956. do 1959. u Splitu zajedno pohađaju Srednju šumarsku školu?

10 / 20

Početkom sedamdesetih ovo je bila kultna diskoteka na periferiji grada, nešto kasnije pod istim imenom i na istom mjestu proraditi će tu uskoro i prestižni restoran. Koje ime tražimo?

11 / 20

Po kojem velikom piscu, od početka osamdesetih do kraja devedesetih nosi naziv disco klub u zgradi Plivačkog kluba POŠK?

12 / 20

1987. Oliver Dragojević izdaje svoj najkontroverzniji album, nazvan jednostavno Oliver.  Prvi single i prva stvar na albumu bila je pjesma zamišljena i odrađena kao pseudonarodnjak koji očijuka i s grčkim melosom, što njegova "šansonijerska" publika nikad nije prihvatila. Kako se zvala ova pjesma koja je ostala zapisana ipak kao jedan od njegovih najvećih hitova?

13 / 20

U filmu „Ta divna splitska noć” redatelja Arsena Antona Ostojića američki reper Coolio glumi mornara što mu se brod u splitskoj luci zatekao u novogodišnjoj noći. U filmu je koncert na Peristilu kojeg splitskog pjevača?

14 / 20

Rim, Berlin i München dali su tek po jednog NBA igrača. Zagreb, Istanbul i Moskva su na brojci dva, Pariz je na tri, a Madrid na četiri. Najlipši grad na svitu se našao se na vrhu ove liste, te je europski grad koji je NBA opskrbio s najvećim brojem igrača u povijesti. Koji je to broj?

15 / 20

Što prof. Dušan Manger (uz pomoć Eduarda Grgića) osniva 1903. u gradu pod Marjanom?

16 / 20

Kojoj splitskoj veličini, rođenoj u Trstu 12. svibnja 1910., je postavljena spomen ploča u Ulici kralja Milutina 23, u Beogradu?

17 / 20

Kako se naziva animacijski studio iz Splita, okrenut pretežito na formu kratkometražnih crtanih filmova, koji se u zadnjih desetak godina okitio s nagradama sa svih najvećih anima festivala u svijetu, a predvode ga braća Veljko i Milivoj Popović?

18 / 20

Koje godine je prvi put objavljena Judita Marka Marulića?

19 / 20

Kako se zovu dva splitska ženska nogometna kluba koja se natječu u prvoj HNLŽ?

20 / 20

Hajduk je svoje prvo prvenstvo osvojio osvojivši punih osam bodova, bilo je to cijela dva boda više od drugoplasiranog BSK iz Beograda. Koje godine je ostvaren ovaj povijesni uspjeh?

Your score is

The average score is 49%

0

Quiz on Split

You need to add questions

Your score is